Renovated lobby. Photo: ©2012balloggphoto.com

Warren-Newport Public Library

Gurnee, Illinois

Images: 1 | 2 | 3 | 4 | 5
.

Area:  Renovation – 50,000 s.f. light and heavy
           Expansion – 5,000 s.f.

Site & Program: The building that Nagle Hartray was selected to expand and renovate consisted of the original 1970s Library with two additions including a 1996 addition that doubled the Library's size. This last addition did much to create a 'modern' identity for the library, but little to untangle the rabbits warren of overcrowded staff spaces out of public view. The primary purpose of the new project was to address these unmet needs.

Design:  The scope of work involved 18,880 s.f. of light remodeling, including the replacement of carpet, lighting, and paint while 31,000 s.f. involved heavy renovation. 5,000 s.f. of new

space was added in the form of a community meeting room. The most substantial work was the renovation of back of house spaces that included the creation of an internal corridor system to foster staff interaction not possible before. On the public side, new group study rooms, a computer lab, a teen room and a storytime room brought the Library up to date in public library design. 

The Library's neighbors include village hall, the police station and the local high school, all of which are rendered traditionally in red brick. Nagle Hartray bridged the aesthetic divide between the Library's modern building and its civic neighbors by repeating the Library's sloped roof form and cladding the addition in red rain screen panels that complement its brick-clad neighbors and recall the agrarian architecture of the community's past.

200 OK

OK

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, [no address given] and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.